HET PIET HEINPLEIN en de SINGELSGRACHT
De Singelsgracht is een vroeg 17e eeuwse Haagse grachtengordel (deels 16e eeuws) die nu nog steeds intact is. Het heeft geen ring- of cirkelvorm, zoals het woord gordel suggereert, maar is hoekig. Singels hebben aarden wallen, grachten hebben kades. In de 19e en 20e eeuw zijn in Den Haag veel wallen, die voor de handel bestemd zijn en vervangen worden door kades. (Wikipedia)
1901 Het plein ontstaat door afbraak van bruggen in 1901, waarna het geheel wordt overkluisd. Op deze tekening uit het Haags Gemeentearchief (Collectie Kaarten, Identificatienummer gr. 1279) zijn de wijzigingen goed zichtbaar.
1911 "De nauwe, door een sloot van de Koninklijke tuin gescheiden, Princessenwal werd in een ruimen verkeersweg herschapen, door demping van de sloot en bouw van een kaaimuur, ter vervanging van de glooiing, langs de gracht. Daarmee ging gepaard het maken van de overkluizing, die thans het “Piet Heinplein” vormt, waar vroeger een smalle brug tegenover de Anna Pauwlonastraat over de gracht was". (De ingenieur; Orgaan van het Kon. Instituut van Ingenieurs- van de vereeniging van Delftsche Ingenieurs, jaargang 26, 1911, no 1, 07-01-1911)
1918 Piet Heinplein gezien van de Prinsessewal (foto: Gemeentearchief Den Haag)
1948 Piet Heinplein, met zicht op de Hogewal (rechts) en de Kortenaerkade (links). Foto: Haags Gemeentearchief, Collectie Dienst voor de Stadsontwikkeling, 4 april.
1989 Piet Heinplein 1 - 4, foto Haags Gemeentearchief, Collectie Dienst Stedelijke Ontwikkeling, 24 juli.
2022-2024 De gemeente Den Haag transformeert het plein. Het ongesigneerde driehoekige kunstwerk met plateau wordt ontmanteld. De Anna Paulownabrug en Elandbrug worden vernieuwd en de gracht gaat open.
2024 De webcam van kijkopdebouw.nl (27 maart 2024) laat zien dat de werkzaamheden op het plein worden afgerond: het Piet Heinplein is nu een gebied voor langzaam verkeer geworden en een plek om te ontspannen bij het water. Er zijn banken geplaatst, bomen geplant en er is een opstapplaats voor de rondvaartboot.